​Ketä ottaisit kotiisi

​Ketä ottaisit kotiisi

Maahanmuuttokeskustelu on vellonut kiihkeänä jo useita vuosia. Poliitikot antavat kieli keskellä suuta lausuntoja, joilla yritetetään miellyttää ja rauhoitella oman puolueen kannattajakuntaa samalla muita syyllistäen.

Yleistä ’keskustelua’ käydään somessa lähinnä kahden äärilaidan välillä. Loka lentää puolin toisin ja se suuri hiljainen tolkku porukka siinä välissä yrittää väistellä pahimpia osumia. Uskaltamatta sanoa juuri mitään. Tolkuillakin mielipiteillä tulee helposti leimatuksi jompaan kumpaan laitaan riippuen lukijasta.

Keskustelun sävy vaihtelee maailman tapahtumien mukaan. ”Suvakkien” älämölön ja korvia huumaavan hiljaisuuden välillä. ”Rajakkien” hiljaisen murinan ja öyhötyksen välillä.

Kun puhutaan maahanmuutosta Suomeen, varsinkin kun kyse on turvapaikanhakijoista, ovat äärilaidoilla vaaditut ratkaisumallit todella erilaisia. Halutaan ottaa suunnilleen kaikki tai ei oikeastaan ketään.

Entäpä jos vietäisiin ajatukset jokaisen oman kodin tasolle? Löytyisikö sieltä helpommin tolkku yhteinen näkemys. Se kuuluisa kultainen keskitie.

Suunnilleen jokainen suomalainen toivottaa vieraat tervetulleeksi kotiinsa. Useimmat meistä myös haluavat tietää etukäteen, että milloin vieraita on tulossa ja kuinka monta. Jo ihan sen takia, että pystyy vieraiden tuloon paremmin varautumaan.

Jos vierasta ei etukäteen tunneta, niin utelias ystävällisyys voittaa useimmiten varautuneisuuden. Vieraalla saattaa olla omia erilaisia tapoja, mutta ne kyllä hyväksytään kunhan kodin perussääntöjä noudatetaan.

Jos vieras viipyy pidempään, niin ihan luonnostaan odotetaan, että kylässä oleva alkaa osallistumaan kodin töihin omalla panoksellaan. Siivoaa omat jälkensä ja osallistuu ruokakustannuksiin. Jossain vaiheessa sitten käytännössä jokainen meistä odottaa, että vieraat lähtevät ja alkavat elää omillaan.

Yksi asia on myös ihan varma. Kukaan ei halua omaan kotiin ikinä vieraita, jotka ovat vaaraksi omalle perheelle.

Suomi on suomalaisten koti. Eikait tolkku maahanmuuttopolitiikka Suomen tasolla voi kovin paljon poiketa jokaisen oman kodin melkoisen itsestäänselvästä vieraspolitiikasta?

Seuraa & jaa & tykkää