Ilmasta rahaa

Ilmasta rahaa

Ilmasto muuttuu. Vaalit on tulossa. Puolueet suorastaan kilpailevat siitä kuka julkaisee kaikista kunnianhimoisimman ilmasto-ohjelman (=kalleimman veronmaksajalle). Ei ihme että veronmaksajaa huolestuttaa.

Pelkästään hyväntekemisen tunteeseen perustuvat suunnitelmat ja toimet ovat umpimähkäistä hallintoa. Tavoitteiden ja päätösten pitää olla realistisia ja niiden pitää olla käytännön vaikutukseen oikein mitoitettuja.

Väärin kohdistettu verotus on huono tapa ratkaista mitään ongelmia. Kärpästä ei kannata ampua tykillä. Suomen kansaa ei saa ripustaa ’löysään hirteen’ muulle maailmalle malliksi, tekemällä ylimitoitettuja lisäveroihin perustuvia mediaseksikkäitä poliittisia päätöksiä.

On asiasta mitä tahansa mieltä, meidän kaikkien kannattaa käyttää hetki sen miettimiseen, että kuka hyötyy tästä ja miten. Ja kuka on häviämässä. Voi olla vaikea havaita kuinka paljon raha vääristää meille näkyvää kokonaiskuvaa.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyen virtaa globaalilla ja kansallisella tasolla valtavia summia taskusta toiseen. Joku on saamassa paljon ja joku toinen on häviämässä sitä enemmän.

Suurien rahamäärien uusjakotilanne aiheuttaa sen, että ’pelissä’ haluavat olla kaikki mukana. Julkisessa keskustelussa ja poliittisissa päätöksissä ’voitolle’ näyttävät tällähetkellä pääsevän poliitikot, aktivistit ja media. Tiedemiesten kustannuksella. Kaikki haluavat tulkita tieteellisiä, osaksi vielä kiistanalaisia tutkimuksia, tietenkin aina oman edun mukaisesti.

Näen myös, että pikkuruisella Suomella on tässä pelissä mahdollisuus tehdä oma osansa, parantaa maailmaa ja samalla luoda maahan hyvinvointia. Tosiasia on että nämä ”ilmastomarkkinat” ovat oikeasti olemassa. Edelleen löytyy todisteita siitä, että tämä markkinatarve perustuu valtaosin uuden teknologian kehittämiseen ja kaupallistamiseen.

Suomessa pitäisi keskustella myös siitä, että jos kerran maailmalla ollaan valmiita laittamaan rahaa miljardeja ilmastonmuutoksen torjuntaan, niin miten myös Suomessa saadaan siitä aikaiseksi liiketoimintaa.

Suomesta löytyy valtavasti alaan liittyvää tutkimusta niin yliopistoista kuin yksityiseltä puolelta, joka hyötyisi tästä markkinasta ja avaisi meille paljon uusia yritysmahdollisuuksia ja työpaikkoja.

Uusia ympäristöteknologioita kehittämällä Suomella on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa ja auttaa globaalilla tasolla siellä missä ovat isoimmat ongelmat. Tämä asia meidän kannattaa nostaa tapetille. Tähän meidän kannattaa panostaa.

Seuraa & jaa & tykkää
error